En iyi 10 ücretsiz Türk iPhone Yazılımı
iPhone şu anda 1 milyona yakın Türk kullanıcıya sahip. 1. nesilden 3G S'e kadar toplamda şu ana kadar tahmini bu rakam belirtiliyor. Aslına bakıldığında bu bir telefon için iyi bir pazar payı demek. Bunun sonucu olarak da birçok firma java tabanlı mobil uygulamalarının iPhone versiyonlarını da yaptı.(Objective C ile yazılıyor, java ME'den çok daha kolay bir platform.)
Özellikle Turkcell bu piyasayı ilk farkeden şirketler arasında. Ardından da Vodafone geliyor. Fakat şu anda Vodafone'un yazılımları Turkcell'inkileri ezdi de geçti neredeyse. Bunların yanında bireysel geliştiriciler tarafından geliştirilen çok başarılı yazılımlar da var. Bireysel geliştiricilerin çok kısa sürede artmasının sebebi, herhangi bir ekstra reklama ihtiyaç duymadan direk Appstore üzerinden satış yapılabilmesi. Önceleri bu işler biraz daha karışık oluyordu. Lisans aldır vs. uğraşmak lazımdı. Şimdi ufak bir komisyonla Apple her şeyi hallediyor. En basit uygulamadan bile milyon dolarlar kazanmak mümkün olabiliyor.
Yaklaşık 6 aydır iPhone kullanan biri olarak belki de 500'e yakın uygulama denemişimdir. Bazılarını da hiç yüklemeden yargılamışımdır. Toplamda incelediğim 1000'in üzerinde uygulama var diyebilirim. Bunlar içerisinde gerçekten çok başarılı Türk firmalarının uygulamaları da var, bireysel olarak sivrilen uygulamalar da. Şimdi bizim hazırladığımız ilk 10'a göz atalım. Liste biraz sınırlı oldu, mesela herhangi bir oyun yok listede ama biz hayatı kolaylaştıran yazılımları ele almaya çalıştık, yani sonradan bir en iyi 10 türk oyununu da yazabiliriz. Şimdiden söyleyeyim, bunun içinde mutlaka Adikus'un batak yazılımı olacak.
Sıralamamız şöyle:
- Vodafone – Etrafımda Ne Var
- Sinema Kurdu
- Tjek Futbol
- Vodafone İBB Trafik
- SuSamuru
- Vodafone Taksi
- Tureng Sözlük
- Turkcell Pusula
- Bul
- Mayhoş
İlk sırada Vodafone'un yazılımı var çünkü neredeyse herşeyi içeriyor. Eczane ve En Yakın ATM gibi yazılımların bu listede olmamasının sebebi de Vodafone Etrafımda Ne Var yazılımı. Turkcell İBB Trafik'in olmamasının sebebi, tamamen tekelciliğinden kaynaklanıyor. Vodafone uygulaması çıkana kadar sadece Turkcell kullanıcıları için sunuyordu bu hizmetini. Şimdi ise Vodafone'un yazılımı çok daha iyi çalışıyor. Avea'yı bu sahalarda görememek çok üzücü. iPhone satamayan bir firma olarak en iyi yazılımları yapmalıydı ve 'Bakın ben satamıyorum ama benim uygulamalarım her satılan iPhone'un baş köşesinde' demeliydi. Hele ki Türk Telekom bile uygulama yazıyorken Avea'nın durması hiç zekice değil.
Şimdi tek tek bu yazılımlara bir göz atalım ve neden listemize aldık açıklayalım.
1) Vodafone Etrafımda Ne Var
Bu yazılım için 'Vodafone sen her şeyi düşünürsün' diyerek biraz da reklama kaçan bir slogan bulsam yeridir. Şu ana kadar ne kadar hayatımı kurtardı saymadım dahi. Hangi sinema nerede, nerde hangi eczane var, nerede hangi bankanın ATM'si var ve bu yerlere nasıl giderim; bunların hepsinin cevabını bulabileceğiniz bir yazılım. Üstüne üstlük sadece İstanbul için değil. Tüm Türkiye için yapmışlar bunu. Yazılımın 2 özelliği var, isterseniz siz bir yer arıyorsunuz, isterseniz de etrafınızda nelerin olduğunu otomatik bulduruyorsunuz. Bulduğu yerin adresini, telefonunu ve bu yere nasıl gideceğinizi gösteriyor program. Aşağıda neleri kapsadığının bir listesi var, biraz uzun ama yazmazsak uygulamayı bu kadar övmenin bir anlamı kalmayacak.
- Akaryakıt İstasyonu
- Alışveriş
- ATM
- Banka
- Bar
- Dini Tesisler
- Eczane
- Feribot
- Hastane
- Havaalanı
- İskele
- Kafe
- Karakol
- Kütüphane
- Market
- Metro
- Muhtarlık
- Müze
- Noter
- Okul
- Otel
- Otogar
- Oto Kiralama
- Otomotiv
- Oto Servis
- Park
- Postane
- Resmi Kurumlar
- Restoran
- Sinema
- Taksi Durağı
- Tren İstasyonu
- Üniversite
Uygulamadan birkaç ekran görüntüsü de aşağıdaki gibi:
Hem detaylı olması, hem de gereksiz efektlerle kafa yormaması ve kolay kullanımından dolayı, hayatımızı kolaylaştıran yazılımlar listemizde Vodafone'un Etrafımda Ne Var yazılımını birinci sıraya aldık.
2) Sinema Kurdu
Tabiri caizse beyazperde.com'un iPhone versiyonu da diyebiliriz. Hergün düzenli bir şekilde 0.37 mb'lık bir veri indiriyor ve sürekli kendini güncelliyor. Filmlerin vizyona giriş tarihleri, girmiş olanların ne zaman girdikleri, fragmanları, konuları ve hangi sinemada hangi saatte oynadıkları hakkında çeşitli bilgilere erişebiliyorsunuz. Tabii ki beyazperde kadar detaylı değil ama gelecekte geliştirmeye açık bir program. Uygulamayı açmak için mutlaka internet bağlantınızın olması gerekiyor, yani en başta bir tarih kontrolü yaparak verileri indirmesi için sunucuya bağlanıyor, eğer bunu gerçekleştirmezse, kullancıyı da yanıltmamak adına programı açmıyor.
3) Tjek Futbol
İsmi ile birhayli tepki alan bir program fakat çok kullanışlı ve verimli aynı zamanda. Tüm liglerdeki sonuçları an be an bu programla görebiliyorsunuz. İstadiğiniz takımı favorilerinize ekleyerek yaptıkları her maçı ayrıca görüntüleyebiliyorsunuz. Ayrıca maç sırasında takımların kadrolarını, maç skorunu ve maç anlatımını görebiliyorsunuz. Aynı bazı internet sitelerindeki gibi 2-3 dakika gecikme ile maç anlatımını okumak bir hayli zevkli olabiliyor. Bunun yanında lig fikstürlerini ve puan durumunu da görebilmek mümkün oluyor. İstadiğiniz ligleri seçip, istemediklerinizi de kaldırmanıza olanak sağladığı için gereksiz kalabalık önlenmiş oluyor.
Özetle, eğer internet başında değilseniz ve istediğiniz bir maçı izleme fırsatınız yoksa (mesela operadaysanız ) bu program hayatınızı bir hayli kolaylaştırıyor. Aynı programın Turkcell versiyonu da var fakat onda sadece Türkiye ligi görüntülenebiliyor. Aynı zamanda ücretli versiyonları da var ama ücretsiz ve bu kadar kullanışlı bir uygulama varken neden ücretlisini almak gereksin ki? Bu programda para ödeyeceğiniz tek bir yer var, eğer program kapalıyken de istediğiniz maçın bildirimlerini almak istiyorsanız, bunun için ilk 1 ay deneme süresinin sonunda çok az bir miktar para vermeniz gerekiyor ama bu özelliği şu ana kadar kullanmadım, şahsen gerek de duymadım.
4) Vodafone İBB Trafik
iPhone resmi olarak ülkemizde satılmaya başlandığında Turkcell hali hazırda var olan İBB Trafik uygulamasının iPhone versiyonunu çıkarmıştı. İyiydi, hoştu ama sadece Turkcell kullanıcıları içindi. Geçtiğimiz aylarda Vodafone'da İBB Trafik uygulamasını çıkardı. Hem tüm operatörler kullanabiliyor, hem de Turkcell'in programının bir üst versiyonu şeklindeydi. İlk zamanlar bazı stabilite sorunları olmasına karşın şu anda gayet iyi çalışan bir program oldu. Her ne kadar Turkcell de uygulamasını tüm operatörlere açmış olsa da aç gözlülüğü ve tekelciliği yüzünden Vodafone listemize girebildi ama Turkcell giremedi.
Uygulama o anda sizin konumunuzu alarak, etrafınızda kamera ya da hız ölçer olan yerleri gösteriyor. Kamera olan yerlerde direk görüntülü bir şekilde yolu izleyebilirken, hız ölçer olan yerlerde ise o anda bir arada ne kadar hız yapmış bunu görebiliyorsunuz. Tabii isterseniz konumunuz haricindeki yerlerdeki kameralara da bakabiliyorsunuz. Bunların yanında, yoğunluğun ne olduğunu yollar üzerine çizilen kırmızı, ve yeşil renkli çizgilerden de görebiliyorsunuz, herhangi bir kamera vs. açmadan. Bizde, İstanbul'luların hayatını kurtaran ve 3G bağlantı ile gayet hızlı çalışan bu uygulamayı dördüncü sıraya koyduk. Edge bağlantı hızı ile de biraz yavaş olsa da yeterli performansı alıyorsunuz.
5) Susamuru
Şehir hatları, deniz otobüsü, hızlı feribot ve deniz taksi seferlerinin saat bilgilerini barındıran bu uygulama listemizde 5. sırada yer alıyor. Kullanımı çok basit, tek yapmanız gereken çıkış iskelesini ve varış iskelesini seçip seferlerin saatlerine bakmak. Aynı zamanda deniz taksinin de tahmini ne kadar tutacağını vermesi bir hayli yardımcı oluyor. Kara yollarından sonra, deniz ulaşımının İstanbul'lular için en önemli 2. ulaşım aracı olduğunu düşünürsek, bu uygulama çoğu zaman hayat kurtarıyor diyebiliriz.
Yalnız bir uyarı yapalım; eğer önemli bir işiniz var ise, mutlaka internetten de bilgilerin doğruluğunu kontrol edin çünkü uygulama internete bağlanmıyor. Yani, yılda 2 kere kış ve yaz tarifesi olarak kendini güncelliyor; tabii önemli değişiklikler de güncelleniyor fakat hızlı bir şekilde olmuyor. Eğer gelecekte İDO bu uygulamayı sürekli güncel tutmak ister ve bilgilerini Susamuru'nun yazarı ile paylaşırsa, çok daha verimli bir program ortaya çıkar. Mesela, internetten yer ayırma vs. gibi. Ama şu anki hali ile bile çok başarılı bir yazılım olduğunu söylebiliriz.
6) Vodafone Taksi
Söylenecek çok fazla bir şey yok aslında. Özetle, size en yakın taksi duraklarını çıkarıyor ve siz de buralardan taksi çağırabiliyorsunuz. Aynı zamanda birkaç özelliği ile ilginç deneyimler sunabiliyor. Mesela, uygulama çalışıyorken telefonu yan çevirdiğinizde sarı ve siyah arasında sürekli geçiş yapan bir efektle taksi durdurmanızı kolaylaştırıyor. İsterseniz il il taksi duraklarına kendiniz de bakabiliyorsunuz. Yani illaki etrafınızdaki taksilerle sınırlı kalmak zorunda değilsiniz. Bunun yanında, unutulan ya da yazılmayan taksi durakları için de bir 'durak kaydet' özelliği de eklenmiş. Böylelikle uygulamanın sürekli geliştirilmesine olanak sağlanmış. Vodafone Etrafımda Ne Var'ın içindeki taksi uygulamasından farkı da bu son söylediğim 2 özellik oluyor.Unutmadan, gideceğiniz tahmini kilometreyi biliyorsanız, taksinin ne kadar tutacağını da hesap edebiliyorsunuz. (Uzun mesafelerde birhayli işe yarayan bir özellik)
7) Tureng Sözlük
Son senelerde sesli sözlük'ün tahtına göz diken bir sözlük olarak piyasaya çıkmıştı. 2 sene önce sesli sözlük'ün veri tabanlarını çalması sonucu davalık olmuşlardı. Son olarak da iPhone uygulamaları ile sesli sözlük'e her alanda rakip olmaya çalışıyorlar ve bunu da gayet iyi başarıyorlar. Sözcüklerin terim anlamlarını vermesi, çekimlerini göstermesi ve 3 farklı sesli okuma seçeneği ile kullanımı kolay, verimli ve güzel bir uygulama. İngiliz, Amerika ve Avusturalya ingilizceleri ile okuma seçeneklerini iPhone için de yapmış olmaları bir hayli güzel. İnternet bağlantısına ihtiyaç duyuyor fakat hızlı çalışıyor.
8 ) Turkcell Pusula
Vodafone'un Etrafımda Ne Var uygulamasının demo versiyonu kıvamında bir uygulama. Vodafone kadar fazla seçenek sunmasa da o anda mağazalarda olan kampanyaları göstermesi açısından başarılı bulduk ve listemize aldık. Yalnız gösteriş yapacağım diye haritayı o kadar ufak kullanmışlar ki bir yerden sonra sinirinizi bozabiliyor.
9) Bul
Aynı Vodafone ve Turkcell'in programları gibi etrafınızda nelerin olduğunu gösteren bir uygulama. Fakat onlardan farkı ise bunu size bir pusula ile işaret etmesi. Çalışması çok basit; telefonu yere doğru tuttuğunuzda bir pusula size etrafınızda nelerin olduğuna dair işaretkler çıkarıyor ve ekranı havaya kaldırdığınızda da bu yerin ismini görebiliyorsunuz. İsmine tıkladığınızda isterseniz direk bu yerin adresini ya da araba ve yürüyüşle yaklaşık kaç dakika süreceğini görebiliyorsunuz. Mesela yürüyerek seçtiniz diyelim, bu sefer de telefon yere doğru tutulduğunda çıkan pusula, seçtiğiniz yere uzaklığı gösteren ve bir okla işaret eden başka bir pusulaya dönüyor. Kullanması çok zevkli ve gideceğiniz yer çok uzakta değilse çok kullanışlı bir uygulama.
10) Mayhoş
Bu kadar ciddi yazılımın arasında bir de eğlenceli bir uygulama koyalım istedik ve işten eve dönerken sıkıntılı servis saatlerinizde eğlenceli vakit geçirebileceğiniz ekşi sözlük'ün uygulamasını listemizde aldık. Uygulamada sadece ekşi sözlük'teki son 100 yazıyı okuyabiliyor, bu yazılar arasında arama yapabiliyor ve okuduğunuz yoruma not verebiliyorsunuz. Bunun haricinde herhangi bir işlevi olmasa da sadece bir şeyler okuyup zaman öldürmek için birabir bir uygulama. Gelecekte daha da geliştirilerek yazar paneline de yer verilebilir belki.
Sonuç
Uzun denemelerimiz sonucu bu 10 uygulama bizim için hayatı kolaylaştıran en ideal 10 iPhone yazılımı oldu. Her ne kadar bazı uygulamalar sadece İstanbul için olsa da listemizde olmazsa olmaz olduklarından bunu göz ardı ettik. Eğer sizin de kullandığınız ve bizim daha önce görmediğimiz bir uygulama varsa, bunu yorum kısmında yazabilir ve bize yardımcı olabilirsiniz. Unutmayın, bu uygulamalar ücretsiz Türk yazılımları. Gelecekte başka rehberlerle de bu rehber dizimizi genişleteceğiz. Mesela, en iyi sosyal ağ programları, en iyi oyunlar, en iyi 1 dolarlık uygulamalar vb… Umarım faydalı bir rehber olmuştur, hala bu uygulamaları kullanmamış olanlar da kurup denesinler, nasıl olsa ücretsiz
Not: Tekrar yazıyorum, bunlar sadece hayatı kolaylaştıran Türk yazılımları. Yazıyı okumadan sadece ilk 10 listeye bakıp, bunu neden koymadınız diye yorum yazmayın lütfen.
2 Response to "En iyi 10 ücretsiz Türk iPhone Yazılımı"
gözden kaçırdığım bir kaç program varmış :)
iphone uygulamaları gerçekten çok pratik. bence tek eksik bankalar. şöyyle güvenli müvenli pratik bişey yapsalar çok makbule geçecek
İş Bankası'nın İşCep uygulamasının iPhone versiyonu bulunuyor.
Yorum Gönder