Nokia Lumia 1020 Video İnceleme

Nokia Lumia 1020 Video İncelemeNokia'nın 41 Megapiksel kamerası ile dikkat çeken en yeni akıllı telefonu Lumia 1020 inceleme merkezimize geldi. Telefonun tüm özellikleri, örnek fotoğraf ve videolar incelememizde.

Son yıllarda cep telefonlarının en önemli özelliği kameraları olmaya başladı. İyi fotoğraf çeken bir cep telefonu her anlamda dikkatleri çekmeyi başarıyor. Hal böyle olunca üreticiler de bu fonksiyonu geliştirmeye odaklanıyor.
İşte kameraya önem veren bu markalardan biri de Nokia. Firma daha öncePureView 808 modeliyle 41 Megapiksel çözünürlük sunan gelişmiş kamerasıyla çıtayı epey yükseltmişti. Burada
kazandığı tecrübeyi Lumiaserisine aktaran Nokia, PureView teknolojisinin ilk kez 1020 modelinde kullandı.

   
Geçtiğimiz günlerde yapılan bir basın toplantısı ile ülkemizde de satışısunulan Lumia 1020, yukarıda da bahsettiğimiz gibi 41 Megapiksel çözünürlük sunan ve PureView teknolojisini barındıran ilk Lumia.
808 kadar kalın olmayan cihaz, Lumia 920 modeli kadar da heybetli değil. Ailenin en üst düzey modeli olan cihaz Windows Phone 8 işletim sisteminden güç alıyor. 1.5 GHz hızında çalışan çift çekirdekli Snapdragon S4 işlemci kullanan telefon, Adreno 225 GPU'suna sahip.
4.5 inç 1280x768 piksel çözünürlüklü AMOLED bir ekrana sahip olan telefonda bu ekran Corning Gorilla Cam 3 ekran koruması kullanıyor. 41 Megapiksellik ana kamerası f2.2 diyaframa sahip ZEISS kamerasından güç alan telefonda hem Xenon hem de LED flaş bulunuyor.
Full HD video kayıt edebilen telefon, videoda 4X kayıpsız zoom yapabiliyor. Ön yüzünde 1.2 Megapiksel kamerası bulunan telefon, kablosuz ağ desteği (a, b, g, n) Bluetooth 3.0, GPS, Glonass, NFC, 2 GB RAM, 32 GB dahili hafıza gibi özelliklere sahip.
Hafıza artırımı yok
Telefonun hafızasını bellek kartı ile artıramıyorsunuz. Ayrıca yekpare gövdeye sahip olan telefonda pilini de çıkaramıyorsunuz. iPhone ile başlayan bu furya birçok üretici tarafından benimsendi. Ancak (kişisel olarak) çok doğru bulmadığımı belirteyim. 
2000 mAH pil   
Telefonda dışardan görünmeyen ve gövde içinde bulunan 2000 mAh pil bulunuyor. Bu pille ortalama kullanımda 1 günü ucu ucuna tamamlıyorsunuz. Benim gibi telefonu yoğun kullanan biriyseniz sabah doldurduğunuz pili öğleden sonra 3-4 gibi tekrar şarj etmeniz gerekiyor. Pil ömrünün bu anlamda az olduğunu belirteyim. Hiç olmazsa 1 tam günü görsek iyi olurdu.
Kamera muhteşem   
Telefonun en iddialı olduğu (ve bu iddanın altını doldurabildiği) özelliği ise kamerası. Gerçekten Nokia çok iyi iş çıkarmış. Telefonun sensörü 41 Megapiksel olsa da efektif piksel 38 Megapiksel. Cihaz çekim sırasında 2 farklı fotoğraf kaydediyor: Biri 5 Megapiksel çözünürlük diğeri ise 38 Megapiksel. Sosyal medya ya da e-posta paylaşımları için 5 Megapikseli kullanıyorsunuz çok mantıklı bir hareket olmuş.   
Video modunda saniyede 30 kare 1920x1808 piksel çözünürlük sunan kamera, aynı zamanda kayıpsız olarak 4X'e kadar zoom imkanı sunuyor. Video kalitesi de çok iyi olan kamera bizden tam puan alıyor.
Kamerayı farklı uygulamalarla kullanabiliyorsunuz. Bu uygulamalar içinde en popüler olanı Nokia Pro Cam uygulaması. Bu uygulama ile profesyonel seviyede fotoğrafları birkaç dokunuşla çekebiliyorsunuz. Ayrıca Nokia'nın Lens adını verdiği bu uygulamaları mağazasından indirerek farklı çekimler de (Mesela Panorama) yapabiliyorsunuz.
Video inceleme  
Ürünün özelliklerini anlatmaya kısa bir ara verelim ve video incelememize geçelim:
Windows Phone
İşletim sistemi olarak Windows Phone 8 kullanan Lumia 1020, genel olarak başarılı bir arayüz deneyimi sunuyor. Ancak detaya indiğimizde iOSya da Android'deki gibi zengin bir kullanıcı deneyimi bulduğumuzu söylemek zor. Arayüz karışık, ayarlarla ilgili kısayollar yeterli değil, işletim sisteminin size sunduğu kişiselleştirme seçeneklerini artması gerekiyor.Ayrıca kullanıcı deneyiminin daha iyi olması gerekiyor ki bu Windows Phone'un önemli eksikliklerinden biri. Öte yandan çok da acımasız olmamak gerekiyor. zira Windows Phone 8, 1 yıl önce duyurulan bir işletim sistemi. Biraz zaman vermekte fayda var. 
Elbette işletim sisteminin bu eksiklikleri Nokia'nin birinci derece sorumlu tutulabileceği konular değil. Ancak cihazın güçlü donanımını ve albenisi bu kullanım deneyiminin ciddi anlamda törpülediğini belirtmek isterim. Yaniürün çok güzel ama işletim sistemi bu güzelliği o anlamda yansıtamıyor. Yine de bu eksikliğin, Nokia'nın akıllı telefon birimini geçtiğimiz günlerde satın alan Windows Phone işletim sisteminin üreticisi Microsoft tarafından giderilebileceğini umuyorum.


Uygulama konusu
Nokia Lumia 1020 ile beraber kullanılabilecek birçok uygulama var. Bunların bazıları Nokia kullanıcılarına özel olarak tasarlanmış uygulamalar. Genel olarak diğer mobil işletim sistemlerinde yer alan temel uygulamaların çoğu Windows Phone'da da var: FacebookTwitterInstagram (resmi olarak değil ama 6Tag gibi alternatiflerle),
Linkedin, Foursquare ve benzerlerinin bu işletim sistemi sürümleri bulunuyor. Ancak detaya indiğinizde eksiklikler hala var. O bakımdan kendinize özel ve herkesin tercih etmediği uygulamalar kullanıyorsanız öncelikle bunların Windows Phone karşılığının olup olmadığını araştırmanız gerekiyor.
Ücretsiz navigasyon
Nokia'nin (bir dönem ücretli sunduğu) Here Maps navigasyon uygulaması da telefonla beraber ücretsiz olarak veriliyor. Bu uygulamayı kullanarak bir noktadan bir noktaya sesli yönlendirmelerle gidebiliyorsunuz. Başarılı bir ugyulama ve bizde olumlu izlenimler bıraktı. 
Sonuç
Nokia Lumia 1020, zorlu rakiplerin olduğu bir pazarda 41 Megapiksel kamerası ile şansını deneyen bir model. Şık renk seçenekleri, farklı arayüzü ve gelişmiş kamerası ile sınırları zorlayan cep telefonu marka algısı ile iyi satış rakamlarına ulaşabilir. Windows Phone işletim sistemine aşina olan ve 'kamera benim için önemli' diyen kullanıcılara önerebileceğimiz bir cihaz. 
Teknik özellikler
  • GSM 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
  • 4.5 inç ekran boyutu
  • 1280x768 piksel AMOLED 16 Milyon ekran
  • 41 Megapiksel kamera çözünürlüğü
  • 1/1.15 inç sensör boyutu
  • ZEISS mercek
  • f2.2 diyafram
  • Hem Xenon hem LED flaş
  • Full HD video
  • Videoda 4X kayıpsız zoom
  • 1.2 Megapiksel kamera
  • Wi-Fi a/b/g/n
  • 1.5 GHz 2 çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4
  • Adreno 225 GPU
  • Qualcomm MSM8960 çipset
  • 2 GB RAM
  • 32 GB dahili hafıza
  • Ek aksesuarla kablosuz şarj özelliği
  • Corning Gorilla Cam 3
  • Sensörler: Ortam ışığı sensörü, İvmeölçer, Barometre, Cayroskop, Yakınlık sensörü, Manyetometre
  • MikroSIM
  • microUSB (şarj ve bilgisayar bağlantısı için)
  • NFC
  • GSM ve LTE desteği
  • 2000 mAh pil
  • Boyutlar: 130.4x71.4x10.4 mm
  • 158 gram ağırlık
  • KDV dahil 1999 TL

Nokia Lumia 1020 ile çekilmiş örnek fotoğrafları aşağıdaki görebilirsiniz. Fotoğraflar 38 Megapiksel olduğu için dosya boyutları 10-12 MB aralığında değişmektedir. Fotoğrafların orjinal hallerini üzerine tıklayarak indirebilirsiniz.  


Nokia Lumia 1020 ile kayıt edilmiş video:

No Response to "Nokia Lumia 1020 Video İnceleme"

 

+ GOOGLE