Tüketici ne istiyor?

İnterpromedya Pazarlama Hizmetleri ve Araştırma Grubu tarafından düzenli olarak yapılan “Tüketici Trend Araştırması”, teknoloji kullanımı konusunda tüketicilerin son tercihlerine ışık tuttu. “Tüketici Trend Araştırması”, Türkiye’nin kentsel alanında yaşayan ve ağırlıkla ekonomik olarak aktif ve çalışan nüfusun üzerinde gerçekleştiriliyor. Araştırma kapsamında tüketicilerin teknoloji ürünü sahiplikleri, kullanımı ve satın alma alışkanlıkları ile ilgili görüşleri ölçüldü. Yüz yüze anket tekniğinin kullanıldığı araştırma, 15 yaşın üzerindeki 1344 kişi ile gerçekleştirildi. Nisan ayı içinde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Konya, Kayseri, Manisa, Samsun ve Trabzon olmak üzere 16 ilde gerçekleştirilen araştırmaya katılanların yüzde 52,1’i erkeklerden oluşuyor.
Taşınabilir bilgisayarda talep hız kesmiyor
Araştırma sonuçlarına göre; katılımcıların yüzde 97,2’si cep telefonuna sahip bulunurken, bilgisayar kullanımı oranı yüzde 76,6, internet kullanım oranı ise yüzde 78,1. Anket katılımcılarının yüzde 36,6’sı MP3 çalar, yüzde 28,3’u paralı TV, yüzde 31,9’u plazma/LCD TV ve yüzde 11,1’i de oyun konsolu kullanıyor. Önümüzdeki bir yıl içinde, yüzde 25,8’i bir taşınabilir bilgisayar almayı planlarken, bu oranın son bir buçuk yıllık süreçte yapılan daha önceki araştırmalar da göz önünde bulundurulduğunda talep üç dönemdir seviyesini koruyarak ufak artışlarla gelişmeye devam ettiği görülüyor.
3D televizyon talebi gelişim sürecinde
Tüketiciler arasında 3D televizyonlar konusunda her 100 kişiden 24 kişinin bilgi sahibi olduğu araştırmaya göre her 100 kişiden 10 kişi de 3D televizyon satın almayı planlıyor. Yayın hizmetlerinde ise IPTV konusunda yüzde 10,9 oranında bir satın alma eğilimi görülüyor. Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlara göre Tivibu ise tüketiciler arasında yüzde 58,7’lik bilinirliğe sahip olmasının yanı sıra hizmetin kapsamı hakkında da yüzde 74,3’lük bir bilinirlik söz konusu.
3G kullanımı, kampanyalarla şekilleniyor
Her 100 kişiden 21’i 3G uyumlu cep telefonu kullanırken 3G aboneliğini başlatanların oranı ise yüzde 12,4. Araştırmaya katılan bu kişilerin yüzde 59,9’u Turkcell, yüzde 22,8’i Avea ve yüzde 16,2’si Vodafone’dan 3G hizmeti alıyor. Ayrıca bu sene yüzde 20,8 olan 3G uyumlu cep telefonu kullanım oranı, geçen yıl Ekim ayında yapılan aynı araştırmanın sonuçları ile karşılaştırıldığında yüzde 4 civarı bir artışa işaret ediyor. Aynı araştırmanın geçen Ekim ayında yüzde 9 olduğunu gösterdiği 3G aboneliği başlatım oranı da yüzde 12,4’e yükselmiş görünüyor. 3G uyumlu cihaz kullanımı ve abone başlatımında görülen benzer artış oranları, son dönemde yapılan 3G’li telefon kampanyalarının da bu büyümede etkisi olduğunu ortaya koyuyor.
Her gün bir saatten fazla zaman sosyal ağlarda harcanıyor
Araştırma sonuçları, 3G aboneliğinin artmasının bir yansıması olarak da değerlendirilebilecek bir sonuç olarak sosyal ağlara üyeliğin arttığını, Facebook üyeliğinin yüzde 80’e ulaştığını gösteriyor. Araştırmanın ortaya koyduğu önemi bir bulgu da büyük bir kesimin her gün bir saatten fazla zamanını sosyal ağlarda geçirmesi.
İnternet kullanım amaçları küçük değişimler gösteriyor
Araştırma bu yıl internet kullanım amaçlarında da küçük farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor. Geçen yıl Ekim ayındaki araştırmada araştırmada yüzde 73 olan internetten gazete dergi okuma oranı, yüzde 83’e ulaşırken, internet üzerinden oyun oynama da yüzde 56’dan yüzde 65’e ulaşmış gözüküyor. Aynı dönemde yapılan araştırmada internet üzerinden eğitim oranının yüzde 15 olarak belirlenirken bugün bu oran yüzde 22’ye çıkmış durumda. İnternet üzerinden yapılan rezervasyonlarda da yüzde 4’lük artışla yüzde 24’lük bir orana ulaşmış gözüküyor.

No Response to "Tüketici ne istiyor?"

 

+ GOOGLE