Nokia X6 incelemesi
Nokia'nın 16 GB hafızaya sahip, 1 yıllık Ovi Müzik aboneliğiyle gelen müzik telefonu X6'yı inceliyoruz.
Teknik Özellikler
- Şebeke: GSM 900 / 1800 / 1900 – HSDPA 900 / 1900 / 2100
- Boyutlar: 111 x 51 x 13.8 mm
- Ağırlık: 122 g
Ekran:
- Tipi: TFT kapasitif dokunmatik ekran, 16M renk
- Boyut: 3.2", 360 x 640 piksel
- Kamera: 5 MP, 2592 x 1944 piksel, Carl Zeiss lens, otofokus, video, çift LED flaş, geo-tagging
İşlemci:
- ARM 11 434 MHz işlemci
İşletim Sistemi:
- Symbian OS 9.4, Series 60 v5
Hafıza özellikleri:
- Dahili hafıza: 16 GB, 128 MB RAM
- Genişletilebilir hafıza: Yok
- Telefon rehberi: Teknik olarak sınırsız kayıt
Veri iletişim özellikleri:
- Bluetooth: Var, v2.1
- EDGE: Var
- Wireless: Var
- USB bağlantı desteği: Var, v2.0 MicroUSB
- Infrared: Yok
- GPS: Var, A-GPS destekli
- 3G: HSDPA, 3.6 Mbps
Multimedya Özellikleri:
- Java MIDP 2.1
- MP3/WAV/eAAC+/WMA/RealVideo/MP4 oynatıcı
- Ajanda
- Sesli arama, komut
- Radyo, RDS'li
- Flash desteği
- 3,5 mm kulaklık çıkışı
- TV çıkışı
Ekstra Özellikler:
- Stereo hoparlörler
- Akselerometre
- Yakınlık sensörü
- Ofis doküman görüntüleyicisi
Pil:
- Li-Ion 1320 mAh pil
- 420 saat bekleme, 6 saat konuşma süresi
SAR Değeri:
- 1.11 W/kg
Kutu İçeriği
- Nokia X6
- Nokia Yüksek Verimli Şarj Cihazı (AC-8)
- Nokia Bağlantı Kablosu (CA-101D)
- Nokia Stereo Kulaklık (WH-701)
- Kullanım Kılavuzu
- Mini DVD
Fiziksel Özellikler
Nokia X6, iki farklı kapasiteye sahip model ile geliyor. Bunlarda ilk etapta Türkiye'ye giriş yapan modeli X6 16GB'ı inceliyoruz. Diğer model ise 32 GB dahili hafızaya sahip. 3 farklı renkte kasaya sahip modelin bize gelen rengi siyah olandı. Siyah haricinde beyaz/sarı ve beyaz/pembe renk seçenekleri de bulunuyor. X6 için fiziksel görünüş olarak 5800 XM'nin makyajlanmış hali denebilir.
Ön yüzün büyük bölümünü kapasitif dokunmatik ekran kaplamış. 3.2 inç büyüklüğündeki ekranın hemen üstünde…
…ahize, ahizenin kenarında ışık sensörleri, sağında yakınlık sensörü ve en sağda köşede QCIF yani 176 x 144 çözünürlüğünde bir görüntülü görüşme kamerası bulunuyor.
Ekranın bulunduğu kısım bir şeritle ayrılmış. Bu kısımda da soldan sağa model numarası, logo ve 5800 XM'de de bulunan medya kısayolları dokunmatik tuşu yer alıyor.
Ekranın altındaki kısımda ise üç adet dokunmatik olmayan tuş bulunuyor. Çağrı açma ve kapama tuşu ile ortalarında menü tuşu yer almış. Özellikle çağrı açma ve kapama tuşlarının dokunmatik tuş yerine fiziksel tuş olması daha rahat bir kullanım sunuyor diyebiliriz.
Nokia X6'nın sağ tarafında üst kısımda ses arttırma/azaltma tuşları bulunuyor. Ortada ekran ve tuşları kilitleyen tuş, en altta ise kameranın iki kademeli deklanşörü bulunuyor.
Sol yüzünde ise SIM kart yuvası bulunuyor. Buradan kartı sadece takabiliyorsunuz. Çıkarabilmeniz için herhangi bir araç yok. Nasıl çıkardığınızı ilerleyen bölümlerde göstereceğiz.
Bu fotoğrafta çok belli olmasa da ince iki şerit halinde stereo hoparlörler de bu yüzde alt dip kısımda yer alıyor.
Telefonun alt yüzünde üst kısımdaki delik mikrofon deliği, altındaki delik ise bileklik askısını taktığınız kısım. Bileklik askısını taktığınız bölümdeki girinti yardımıyla arka kapağı çıkarıyorsunuz.
Nokia X6'nın üst yüzünde ise açma kapama tuşu, şarj cihazı girişi, 3.5 mm kulaklık yuvası ve en sağda bir kapak ile gizlenmiş MicroUSB veri kablosu girişi bulunuyor.
Arka yüz oldukça sade. Kapağın üzerinde Nokia işlemesi bulunuyor. Üst kısımda kameranın lensi ile yanına iki adet LED flaş konumlandırılmış. 5 MP çözünürlüğündeki kamera Carl Zeiss Tessar lense sahip fakat kameranın lensini koruyacak bir kapağın olmaması telefonun eksi hanesine yazılıyor. Telefonu koyduğunuz yüzeylere dikkat etmenizde fayda var. Yine sağ tarafta iki adet stereo hoparlörü görebilirsiniz.
Kapağı çıkardığımızda karşımıza pil geliyor. Kapak demişken, kapak oldukça esnek bir yapıda. Bu yüzde çıkarırken kırılacak diye korkmanıza gerek yok. Pilin altındaki kısımda bileklik askısının nereye takılacağı belirtilmiş.
Pili söktüğümüzde ise SIM kartın nasıl takılacağını gösteren bir şekil var. SIM kart şeklinin ortasındaki boşlukta bulunann ufak metal parçası yardımıyla tırnağınızı takıp geriye doğru çekerek SIM kartı çıkarabilirsiniz. Yani SIM kartı takarken yandan kolayca takabiliyor olsanız da çıkarırken, önce arka kapağı sonra da pili sökmeniz gerekmekte. Tabii telefonun SIM kartı tanıması için telefonu kapatıp açmanız gerekiyor.
SIM kart yuvasının altında ise telefonun seri, model, IMEI numarası gibi bilgilerin bulunduğu etiket yer alıyor.
Dikkatinizi çektiyse X6'da MicroSD kart yuvası bulunmuyor. Bu yüzden maalesef hafıza konusunda 16 GB ile sınırlı kalıyorsunuz.
iPhone 3G ile Nokia X6 yanyana poz vermeyi de ihmal etmediler tabii
Elde de böyle durmakta.
Özelliklere Yakın Bakış
Ekran
Nokia X6'da boyut olarak son incelediğimiz Nokia telefonu N97 Mini'deki gibi 3.2 inç büyüklüğünde ama ondan farklı olarak kapasitif dokunmatik bir ekran bulunuyor. Kapasitif evet, X6 Nokia'nın kapasitif dokunmatik ekrana sahip ilk telefonu olarak Türkiye piyasasına girdi. Peki kapasitifle rezistif ekran arasındaki fark nedir derseniz Dokunmatik Ekran Tipleri rehberimize bir göz atmanızda fayda var.
Dokunmatik ekran, kapasitif yapıda olmasından dolayı (biliyorsunuz iPhone'da kullanılan ekran da kapasitif) önceki N97'ler olsun, 5800 olsun Nokia'nın ürün portföyündeki rezistif dokunmatik ekranlı modellerine göre çok çok daha başarılı.
Ekran, direkt gün ışığı altında okunurluğundan oldukça fazla ödün veriyor. Özellikle yaz ayları gelmişken, dışarıda kullanırken ekranın okunurluğunun azalması kaçınılmaz olabiliyor.
640 x 360 çözünürlüğündeki ekran 16 milyon renk gösterebiliyor. Ayrıca haptik geri bildirim özelliği de mevcut.
İnternet Tarayıcısı ve Bağlantı Seçenekleri
Nokia X6'da bulunan internet tarayıcısı Flash içeriklerinin büyük kısmını gösterebiliyor. Tabii hala gömülü flash video desteği bulunmamakta. Tarayıcı sayfaları birebire oldukça yakın bir şekilde gösterirken maalesef aynı anda birden sayfa fazla açamıyorsunuz. Sadece yeni sayfada açılması gereken bir linke tıkladığınızda yeni bir pencerede açılıyor ama elinizle 2. bir sayfa açamıyorsunuz.
Yine yakınlaştırma işlemi diğer dokunmatik modellerde olduğu gibi ekrana çift tıklayarak yapıyorsunuz.
Bağlantı seçeneklerine baktığımızda Wi-Fi, GPS gibi özelliklerin yanında hızlı internet bağlantısı için HSDPA 3.6 Mbps bağlantısı da bulunuyor.
GPS
A-GPS desteği ile gelen Nokia X6, GPS uydularını A-GPS açıkken şebeke yardımıyla hızlıca bulabiliyor. Tabii kapadığınızda uyduları bulma süresi 3-4 dakikayı bulabiliyor.
Beraberinde Ovi Maps'ın 3.03 sürümü geliyor. Son güncel sürümü olan 3.03'te ayrıca şehir rehberi, hava durumu gibi eklentiler de bulunuyor. Yürüme ve araç navigasyonunun da artık ücretsiz olduğunu önceki incelememizde belirtmiştik.
Medya Oynatıcısı ve Radyo
Nokia X6'da klasik S60v5 arabirimiyle gelen medya oynatıcısı bulunuyor. MP3, WMA, AAC, MP4, 3GP, WMV dosyalarını sorunsuzca oynatabiliyorsunuz. Yine diğer S60v5'lerde de olduğu gibi müzik çalar kategoriler halinde gösterebilirken, albüm kapağı, ekolayzır, stereo genişletme, ses yüksekliği gibi özelliklere sahip.
Üzerindeki stereo hoparlörler müzik odaklı bir telefona yakışır derecede kaliteli temiz bir ses veriyor. Son seste oldukça yüksek bir ses seviyesine sahip.
Beraberinde gelen kulaklıklar da son Nokia N97 Mini ile gelen kulaklıklar ile aynı. Sadece beyaz olanı. Üzerinde müzik kontrolleri bulunduran kulaklıkla beraber 2 farklı boyda kulak içi pedleri de geliyor. Kulaklığın da ses kalitesi ve seviyesi de oldukça yeterli.
Ovi Müzik
Nokia X6 Comes With Music Edition ile beraber Ovi Müzik mağazasından 1 yıl boyunca sınırsız içerik indirebiliyorsunuz. 4 milyon şarkının bulunduğu ve sürekli artmakta olduğu belirtilen Ovi Müzik mağazasından parçaları isterseniz, telefondan müzik menüsü altındaki ovi müzikten isterseniz bilgisayarınıza yükleyeceğiniz Nokia Ovi Player aracılığıyla mağaza sayfasından dilediğiniz parçaları ya da albümleri dinleyebiliyorsunuz.
Korsan kullanıma karşı DRM koruması bulunduran müzikleri sadece eşleştirdiğiniz X6'da ya da bilgisayarınıza indirip dinleyebiliyorsunuz. İndirdiğiniz müzikler maalesef lisanslı olduğu için ayrıca zil sesi olarak da kullanamıyorsunuz.Kamera
Nokia X6'da 5 MP'lik en fazla 2592 x 1944 çözünürlüğünde fotoğraflar çekebilen bir kamera bulunuyor. Carl Zeiss Tessar lens kullanılan kameranın maalesef lensi koruyacak herhangi bir kapağı bulunmuyor. Hala Xenon flaş koymamakta ısrarcı Nokia, X6'da da çift LED flaş kullanmış.
Kamera ayarları kısaca şöyle:
- Sahne modları: Otomatik, kullanıcı tanımlı, yakın çekim, portre, manzara, spor, gece, gece portre.
- Flaş: Açık, kapalı, kırmızı göz önleyici, otomatik
- Otomatik zamanlayıcı: 2,10,20 saniye
- Renk tonu: Normal, sepya, siyah-beyaz, parlak, negatif.
- Beyaz Dengesi: Otomatik, güneşli, bulutlu, akkor lamba, floresan.
- Pozlama: +2, -2.
- ISO: Otomatik, düşük, orta, yüksek.
- Kontrast: Artı, eksi bir doğrultuda bize kalmış.
- Netlik: Yüksek, normal, düşük.
- Dizi çekim modu
- Kılavuz çizgileri
Ayrıca GPS tabanlı fotoğrafları nerede çektiğinizi enlem ve boylam olarak fotoğrafın EXIF bilgisine kaydetmenizi sağlayan geotagging desteği de bulunuyor.
Video kamera, VGA formatında saniyede en fazla 30 kare kayıt yapabiliyor. LED flaşı video kaydı yaparken yardımcı ışık olarak kullanabiliyorsunuz.
19 MB boyutundaki karanlık ortamda çekilmiş örnek videoya buradan ulaşabilirsiniz.
Uygulamalar, Kullanım, Menüler, İşletim Sistemi
Nokia X6'da Nokia'nın bir çok dokunmatik ekranlı modelinde kullandığı Symbian OS 9.4 Series60 v5 işletim sistemi yer almış. Modeller arasında sadece eklenti farklılığından kaynaklı ufak tefek farklılıklar var, işletim sistemi hepsinde baz olarak aynı.
İşlemci kısmında ARM 11'in 434 MHz'lik işlemcisi kullanılmış. Kullanımda bazen yetersiz geldiğini hissedebilirsiniz. Yine de müzik odaklı bir telefon olması nedeniyle çok da fazla işlemci gücüne gerek duymayacaktır. Ama E72'de kullanılan 600 MHz'lik işlemciyi hala mumla arıyoruz
Varsayılan olarak gelen ana ekranda üst kısımda rehberden ekleyeceğiniz kişilere kolayca ulaşabileceğiniz kısayol çubuğu, alt kısımda ise 4 adet uygulama kısayolu koyabileceğiniz kısayol çubuğu yer alıyor. Bu ana ekranın haricinde, 5800 XM ilk çıktığında gördüğümüz sadece rehber ve telefon arama ekranını açan kısayolların bulunduğu sade ana ekran ile bu ekranın üst kısmına uygulama kısayolları çubuğu eklenmiş ayrı bir ana ekran daha bulunuyor.
Tüm menülerde ve rehberde kinetik kaydırma desteği bulunuyor. Ayrıca rehberde aradığınız kişiyi çabucak bulabilmeniz için arama kutusuna tıkladığınızda ekrana büyükçe harfler gelerek aradığınız kişiyi kolayca bulmanıza yardımcı oluyor.
Mesajlaşma ve yazı girişi gerektiren yerlerde, telefonu dik tuttuğunuzda alfa-numerik klavye ile giriş yaparken, telefonu yatay hale getirdiğinizde dokunmatik QWERTY klavye ile karakter girişi yapıyorsunuz. QWERTY klavyeye ilk başta alışmak biraz zor gelebilir, hatta bazen yanlış harflere basabilirsiniz ama zamanla alışıyorsunuz.
Uygulamalar kısmında ofis dokümanlarını açabilmeniz için QuickOffice yazılımı beraber gelen yazılımlar arasında. Program ile sadece ofis dokümanlarını görüntüleyebiliyorsunuz. Düzenlemek ve yeni doküman oluşturmak için programın ücretli sürümünü satın almanız gerekiyor. Oyun olarak Nokia X6 ile Spore, Asphalt 4 ve DJ Mix Tour adında 3 oyun geliyor.
Batarya
1320 mAh'lik bir pille gelen Nokia X6 normal kullanımda açıkçası 2 günün üzerine çıkamadık. Yoğun kullanımda ise 1 günde şarjını bitirdiğimiz oldu. Bu yüzden pil süresinin bu denli düşük olmasını telefonun eksi hanesine yazıyoruz gözünün yaşına bakmadan SAR değeri 1.11 W/kg ile ECC standartına göre (1.60 W/kg) düşük bir değerde.
X6'yı ayrıca maalesef MicroUSB'den şarj edemiyorsunuz.Sonuç
Nokia X6, Nokia 5800 XpressMusic'in dış görünüm olarak makyajlanmış, donanımsal olarak ise yeni özellikler getiren hali olarak tanımlayabiliriz.
Dış kısımda kapasitif dokunmatik ekranıyla, Nokia'nın Türkiye pazarına giren ilk kapasitif dokunmatik ekranlı telefonu X6 oluyor. Rezistif ekrana göre kullanımı çok çok daha rahat olan kapasitif ekran Nokia X6'yı kullanılırlık konusunda Nokia'nın diğer dokunmatik ekranlı telefonları arasında bir üst seviyeye taşırken, hala Symbian işletim sisteminin tam olarak dokunmatik ekran dostu bir görünüme kavuşmamış olması kötü.
Oldukça iyi hoparlörleri, kaliteli denebilecek kulakiçi kulaklıkları ve 1 yıllık ücretsiz Ovi Müzik aboneliğiyle Nokia X6, müzik telefonu olduğunu üzerine basa basa belirtiyor. Ovi Müzik'ten indireceğiniz müzikleri 1 yıl bittikten sonra dahi dinleyebiliyor olmanız ve 4 milyondan fazla şarkı bulunan büyük Ovi Müzik arşivinden aradığını hemen hemen her müziğe (ki hala şarkılar eklenmekte) ulaşabiliyor olmanız da inanılmaz bir artı. Her ay ortalama 100 şarkı indirdiğinizi varsayarsak, normalde ücretini ödüyorsaydınız, ayda $129 ödemeniz gerekecek ve bu da 1 sene sonunda 1299$ gibi bir rakam yapmış olacaktı.
İşletim sistemi konusunda işlemciden kaynaklı biraz hantal kalması ise diğer firmaların 1 GHz'lik işlemcilerle telefonları piyasaya sürerken Nokia'nın hala 434 MHz hızında artık yavaş kalan bir işlemci kullanıyor olmasından kaynaklı bir durum.
Nokia X6 pil konusunda ise bekleneni veremiyor. Zorlama 2 gün dayanan şarjı, telefonun MicroUSB yuvasından şarj olmaması nedeniyle, şarj aletini size sürekli yanınızda gezdirtebilir.
Fiyat olarak Teknofiyat'ta 800 TL gibi bir fiyata satın alınabildiğini gördüğümüz Nokia X6 16GB, fiyat konusunda ilk çıkış fiyatına göre çok da pahalı sayılmaz. Hatırlarsanız 5800 XM'de ilk çıktığında bu fiyat seviyesinden satılıyordu, şimdi sorarsanız 530 TL gibi bir rakama satın alabiliyorsunuz.
Toparlarsak, müzik odaklı özellikleriyle öne çıkan Nokia X6, dokunmatik ekranlı tam donanımlı bir telefon almak isteyenler için birebir. Hele hele işi gücü müzik olan bir kullanıcı iseniz, Nokia X6 Ovi Müzik mağazası avantajıyla "ben buradayım" diye bağırıyor. Telefonun eksiklikleri daha çok donanımlsa tarafta.
Artılar
- Kapasitif ekran
- Kaliteli stereo hoparlörler
- 1 yıllık Ovi Müzik aboneliği (Buna 3 artı birden koymalı)
Eksiler
- 2 gün zor dayanan batarya
- İşletim sistemi hala parmak dostu değil
- MicroUSB'den şarj olmuyor
- Kameranın lens kapağı yok
1 Response to "Nokia X6 incelemesi"
Şimdi ne diyorsunuz arkadaşlar, bir aydır SAMSUNG S5620 ve NOKIA 5800 XM arasıda karar vermeye çalışıyorum. Elimdeki 2.0MP'lik kameralı oldukça eski telefonumu şöyle; yeninesil 3G'li, WiFi, 16bit renk destekli kaliteli Geniş ekranlı video oynatabilen, müzik konusunda kaliteli çift speaker'li (5800 böyleymiş) vs vs vb özellikli vede kesinlikle 600TL'yi geçmeyecek fiyatı olan bir telefon ile yenilemek çabasındaydım. Şu son hafta ciddi ciddi 5800 kafama yattı gibi şu an 480-550TL arasında fiyatı değişiyor. Bazı incelemelerini okudum herşeyiyle birçok özelliği bir arada olmasıyla tam istediğim şekilde duruyorda beni tek hayal kırıklığına uğratan, 3.2MP ve 'Carl Zeiss' optik lensli olmasına rağmen bu kadar kötü net olmayan oldukça bozuk fotograf çekimlerinin olması. Örnek fotograflar çekilmiş incelemelerine konulmuş valla bendeki 2.0MP kameralı çekimdeki resimlerden (kötü netsiz bozuk olması bakımından) hiç farkı yok. Acaba diyorum yaz aylarına kadar dursamda bu X6 modelinemi baksam en azından bu X6 aynı 5800'ün daha gelişmiş güncellenmiş bir modeli şeklinde duruyor 5.0MP kamerası beni cezbediyor herhalde 3.2MP'den dha iyi görüntü verecektir. Tamam X6'da güzel ama her güzelin bir kusuru vardır gibi bununda kusuru bence 800-900TL'den açılış yapan fiyatı oldu. Tahminimce en az bir sene sonra şu anki 5800 seviyesi olan 500-550TL civarına iner diye düşünüyorum, siz ne dersiniz? Şimdi şu an 5800'mü yoksa bekleyip X6'mı?…
Birde şu var, hani 5800'ün foto çekimi bana 2.0MP kameralı çekimler kadar bulanık noktacıklı netsiz detaysız vb geldi demiştim ya, acaba diyorum nerdeyse her ay 5800'ün kendi orj. yazılımı güncelleniyor yenileniyor işte bu orj. yazılım güncellemeleri foto çekimlerinin kalitesini biraz daha arttırabilirmi?…
Yorum Gönder