İnternet bankacılığına dikkat!
Banka şubesini arayarak eski cep telefonu numarasını günceleyerek kendilerine ait yeni numarayı veriyorlar....
İstanbul’da, internet üzerinden bankacılık hizmeti almak isteyen vatandaşların korkulu rüyası olan dolandırıcılık şebekesi polisin 8 ay süren sanal takibiyle çökertildi.
Farklı banka müşterilerinin yaklaşık 500 bin lirasının internet üzerinden hesaplardan çekildiğini belirleyen polis 13 şüpheliyi gözaltına aldı. Şebeke elemanlarının kendi hesaplarına aktardığı paraları çektirmek için 58 yaşında bir kadını kullandıkları da ortaya çıktı. Banka hesaplarına casus virüs olarak bilinen e-postalarla ulaşıldığı ve bilgilerin kopyalandığı belirlendi. Yaklaşık 3 milyon liralık para hareketi ise mercek altına alındı.
Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü görevlileri İstanbul merkezli olmak üzere Şanlıurfa’yı da içine alan kapsamlı bir dolandırıcılık dosyası hazırlayarak harekete geçti. Bankaların ve bankalarda hesabı bulunan kişilerin şikayetlerinin değerlendirilmesiyle başlatılan soruşturmada sanal dolandırıcılar için klasik hale gelen kredi kartı kopyalama yönteminin kullanıldığı belirlendi. Zanlıların bu amaçla özellikle internet ortamında kredi kartı bilgilerini kullanan insanları hedef seçtikleri, borç ödemek için kurulan bir internet sitesindeki kart bilgilerine ulaşan zanlıların binlerce kişinin kart numarasını kopyalayarak kişisel bilgilerine ulaştıkları ortaya çıktı.
İstanbul Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü’nün uzman bir ekibi sanal takip ile zanlıların peşine düştü. 8 ay süren tespitlere göre İstanbul başta olmak üzere Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu bazı bölgelerde bulunan zanlıların adres ve kimlik bilgilerine ulaşıldı. Yapılan operasyonla 13 şüpheliyi yakalayan polis ev ve iş yerlerinde yaptıkları aramalarda çok sayıda bilgisayar, banka kartları, sahte ehliyet ve cep telefonları ele geçirdi. Zanlıların aynı yöntemle bugüne kadar bankamatiklerden yaklaşık 500 bin lira çektikleri ancak mercek altına alınan miktarın yaklaşık 3 milyon lirayı bulduğu belirtildi.
BANKALARIN SMS İLE BİLGİLENDİRMESİ İŞE YARAMIYOR
Bankaların SMS ile hesap sahiplerinin hesaplarındaki para transferini bildirmesi zanlıların yeni bir yöntemi kullanmaya itti. Hesap sahiplerinin bilgilerini kullanan zanlıların banka şubesini arayarak eski cep telefonu numarasını günceleyerek kendilerine ait yeni numara verdikleri belirlendi. Bu sayede yapılan para transferi ile ilgili bilgilendirme gerçek hesap sahibi yerine dolandırıcıların verdiği numaraya yapıldı.
Operasyon kapsamında yapılan belirlemelere göre başka hesaplara aktarılan paraların komisyon karşılığı başka kişilere çektirildiği ortaya çıktı. Bununla ilgili 58 yaşındaki Z.K isimli bir kadının da kullanıldığı iddia edildi. Bilişim Şube’de sorgulanan ve aralarında emekli bir başkomiser ile T.Ş isimli liderin de bulunduğu şüpheliler Bakırköy Adliyesi’ne sevk edildi.
İNTERNET BANKACILIĞINA DİKKAT: “SOYULABİLİRSİNİZ”
Operasyonun ardından polis özellikle internet bankacılığı kullanan hesap sahiplerini daha dikkatli olmaları yönünde uyardı. Bankaların sms ile bilgilendirme hizmetinin dolandırıcılar tarafından bloke edilebildiğini, bu nedenle internet ortamında yapılan kredi kartı işlemlerinin güvenli olmadığını belirtti.
İnternette işlem yaparken olabildiğince dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen polis, dolandırıcıların casus virüslerle internet ortamındaki kredi kartı bilgilerine rahatlıkla ulaşabildiklerini ortaya koydu.
Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürü Turan Odabaş’ın verdiği bilgilere göre kişisel güvenliği sağlanmış bilgisayarlar ve lisanslı işletim sistemleri kullanmak gerekiyor. Bankaların sunduğu güvenlik adımlarının izlenmesi ve yerine getirilmesi gerektiğini dile getiren Odabaş, bankalar adına gönderilen ve gereğinden fazla bilgi isteyen e-postalara itibar edilmemesine dikkat çekti. Kişisel bilgilerin internet üzerinden kesinlikle paylaşılmamasını da isteyen uzmanlar alışveriş yapılan ya da kredi kartı borcu ödemesi yapılan internet adreslerinin güvenirliğinin mutlaka sorgulanması gereğinin altını çizdi. (Sabah)
No Response to "İnternet bankacılığına dikkat!"
Yorum Gönder