Günde ortalama 50 SMS kim nereye atar..?

Gençliğin günde ortalama attığı kısa mesaj 50'yi geçmiş! 80 ve 90 kuşakları yaşlanıyorsunuz

sms

Pew Internet & American Life Project tarafından yapılan bir çalışmaya göre, 2008 yılından bugüne kadar gençlerin (tabii ki Amerikan gençliğinden bahsediyoruz) iletişim alışkanlıklarında SMS yani kısa mesajların oynadığı rol akıl almaz bir oranda artış göstermiş.

Öyle ki artık bu güruh için telefonların birincil görevi konuşmaktan ziyade mesaj atmak olmuş. Keza mesaj atmak, sosyal ağ sitelerinde gezinmekten de, hızlı sohbet yazılımlarından da çok daha revaçta.

Çalışmaya göre 12-17 yaş arasındaki kitlenin %75'inin günde attığı mesaj sayısı 55 civarında. Kızların ortalama 80 mesajına karşın, erkeklerin 30 mesajı cepte. Araştırmanın düzenleyicilerinden olan Amanda Lenhart'a göre, kısa mesajın böylesi artış göstermesinin başlıca sebepleri arasında cevap verilmeme olasılığının konuşmalara kıyasla çok daha düşük olması gösteriliyor. Ne de olsa derste olsun veyahut anne-babasının yanında olsun -kısaca konuşamadıkları tüm durumlarda bile- gençler mesajlara kaçamak biçimde de olsa cevap yetiştirebiliyorlar imiş.

Yine bir başka ilginç detay ise gençlerin %87'sinin yataklarına da telefonları ile girmeleri. Ki en kötüsü de bu olsa gerek. Uykuda geçen ortalama 7 saat süresince beyinleri adeta maruz kaldıkları radyasyondan adım adım eriyor. Bu süresi güne vursak 106 gün çıkar. Yani yılın tam 3.5 ayı boyunca telefonları başlarının hemen 10cm yanında duruyor. Çok üzücü çok…

Bu vesile ile de büyüklere (ya da ehliyet sahibi olanlara diyelim) şöyle bir hatırlatmada bulunalım:

Yapılan araştırmalara göre araba sürerken bir yandan da mesaj yazanlar arasında kaza yapma oranı tam 6 kat artıyor imiş. Aman diyelim, aklınızda olsun

1 Response to "Günde ortalama 50 SMS kim nereye atar..?"

 

+ GOOGLE