NFC teknolojisi nedir?

Android sık sık yeni sürümleriyle kendini güncelliyor ve yeni teknolojilere destek vermeye başlıyor. Rekabet içindeki üretici firmalar da en kısa zamanda bu teknolojiyi son kullanıcıya yeni modellerle sunmak için yarışıyor. Android’in tüketiciyi en son mobil teknolojiyle tanıştırma konusunda liderlik yaptığına bir örnek daha: NFC teknolojisi.

NFC nedir?

Near Field Communication. Yani sadece yakın bir alanda, iletişimi sağlayan kablosuz iletişim teknolojisi. Sadece yakın alanları (maksimum 4 cm) kapsaması bir avantaj, çünkü mobil ödeme gibi kullanım senaryoları için bu bir olmazsa olmaz güvenlik unsuru.

NFC’nin Bluetooth’dan farkı nedir?

En önemli farkı, pasif yani güç kaynağı olmayan bir barkodu (RFID barkod) NFC ile okuyabilirsiniz. Ayrıca bluetooth’a göre çok daha küçük bir enerji tüketimi var.

NFC’nin Kullanım Alanları nelerdir?

Mobil ödeme: Diğer teknik blogları tararsanız, herkes Google’nin ağzından konuşup o ne diyorsa tercüme ettiği için bu teknolojinin sadece mobil ödeme için kullanılabildiğini zannedersiniz. Evet Google’nin bununla ilgili bir çalışması var. Kredi kartınızı android telefonunuza tanıtıp ödemelerinizi telefonunuzu cihaza yaklaştırarak şifre vesaire girmeksizin hızlıca yapabileceksiniz. Ancak bu teknolojinin başka kullanım senaryoları da mevcut.

Elektronik Anahtar: Evinizin, arabanızın kapısını, telefonunuz ile açabileceksiniz. Okullar, oteller ve işyerleri de bu çözümü tercih edebilir. Çünkü bu sayede giriş çıkış çok kolay bir şekilde dijital ortamdan takip edilebilir.

Checkin: Lokasyon bazlı servislerle popülerleşen bir terim checkin. Yani bir yerde bulunduğunuzu sanal aleme ilan etme. Bunu mekanın barkoduna telefonunuz yaklaştırarak saniyeler içinde gerçekleştirebilirsiniz.

Sosyal Paylaşım: Örneğin yeni biriyle tanıştınız yada arkadaşınızın telefon numarası değişmiş. Telefonlarınızı birbirine yaklaştırıyorsunuz, karşılıklı bilgiler güncelleniyor. Örneğin hashable’nin android versiyonu NFC’yi desteklemey başladı bile. http://hashable.com/beta

Mobil Multimedya: Örneğin bir müzeyi geziyorsunuz. Telefonunuzu ilgili chipe yaklaştıracaksınız, eseri tanıtan video telefonunuzda çalmaya başlayacak.

Kimlik: Örneğin hastaneye kayıt yaptırıyorsunuz, NFC chipli kimliğinizi yada telefonunuzu okuyucuya yaklaştırıyorsunuz, kimlik bilgileriniz sisteme aktarılıyor.

NFC Android’e özel midir?

Hayır. Örneğin Nokia da Symbian telefonlarında NFC teknolojisini desteklemeyi planlıyormuş. Belki iphone5′de de desteklenebilir. ama her zamanki gibi teknolojinin öncüsü Android

No Response to "NFC teknolojisi nedir?"

 

+ GOOGLE