IMEI bankası oluşturan kaçak cep telefonu satıcıları para basıyor




Kaçak cep telefonu üzerinden haksız kazanç sağlayan satıcıların oluşturduğu IMEI bankası, para basıyor. Daha az para ödemek için dış görüntüsü orijinalinin bire bir aynısı olan ancak farklı teknolojik özelliğe sahip kaçak cep telefonlarını satın alanlar her geçen gün yeni mağduriyetlerle karşılaşıyor.

Yurt dışından getirilen kayıt dışı cep telefonunu satın alanlar, IMEI numarasında yapılan kopyalama işlemi nedeniyle kullanım dışı olan cep telefonlarını aldığına pişman oluyor. Satıcıların yeni taktiği ise hurdaya çıkmış cep telefonlarını 5-10 lira gibi düşük fiyatlarla satın alarak bu telefonun IMEI numarasını kaçak cep telefonuna ekliyor. Müşteriye verdikten sonra da eklediği IMEI numarasını 2 ayda bir farklı telefonlara kopyalayarak rant oluşturuluyor. Kaçak cep telefonu alanların hattı çekmezken telefonları da kullanım dışı oluyor. Tüketici, tekrar telefonu satın aldığı yerden arıza giderilmesi ve yeni bir IMEI numarasını almak için de 15 TL vermek zorunda kalıyor. Telefoncuların oluşturduğu bu haksızlık zincirine her geçen gün yeni bir kişi daha ekleniyor.

Adanalı Bayram S. isimli vatandaş, ucuz olsun diye kaçak cep telefonu alanlardan. Onun yaşadıkları, garantisi olmayan, daha fazla radyasyon yayan kaçak cep telefonların oluşturduğu yeni vurgunu gözler önüne seriyor. S., yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Aldığı kaçak telefonunu 3 ay boyunca hiçbir arıza vermeden kullandım. Bir anda telefonum kullanım dışı oldu. Cep telefonunu aldığım bayiye giderek tamir ettirmek istediğimi söyledim. 10 dakika sonra telefonumda hat problemi oluştuğu ve 15 TL verdikten sonra yapabileceklerini söylediler. Ben de yaptırdım. Aradan 2 ay geçmedi tekrar telefonum kullanım dışı oldu. Tekrar aynı yere gittiğimde yine 10 dakika bekletip hat problemi olduğunu ve 15 TL vermemi istediler. O gün benim gibi çok sayıda kişinin 15 TL'ye cep telefonu yaptırdığını gördüm. Bunun üzerine şüphelenerek konuyu araştırdım. Kaçak cep telefonu satıcıları bilgisayarlarında oluşturduğu IMEI bankasıyla-kopyala yapıştır yöntemiyle, herkesin IMEI'lerini birbirine kopyalayarak büyük bir vurgun yaptıklarını gördüm. IMEI numaralarını bir word belgesine yazan satıcılar, en üstteki numarayı bir başkasına yapıştırarak haksız kazanç elde ediyor. Her müşteri 2-3 ayda bir, ya cep telefonunu değiştirmek ya da söz konusu arızanın giderilmesi için satıcıların iş yerine gidiyor."

"IMEI NUMARASI NASIL ÖĞRENİLİR"

Yeni bir cep telefonu alanlar, 'yıldız kare 06 kare' yazarak, çıkan IMEI numarasını faturada ve cep telefonunun arkasındaki numara ile karşılaştırmalı. Eğer numaralar birbirini tutuyorsa sorun oluşmuyor. Tutmuyor ise IMEI numarasının hurda telefondan kopyalama rahatlıkla anlaşılabilir. Eğer aldığınız kaçak cep telefonu sık sık hat problemi yaşıyor ve 'Geçersiz sim' yazıyorsa, IMEI'niz kopyalanıp başka bir telefona yapıştırılmış demektir.

(CİHAN)

No Response to "IMEI bankası oluşturan kaçak cep telefonu satıcıları para basıyor"

 

+ GOOGLE