Mekân kazanma yarışı kıran kırana


Kim, nerede, kiminle, ne yapıyor sorusu yeni web destekli mobil paylaşım uygulamaları sayesinde yanıt buluyor.
Ağını yltın çaaşayan konum ve mekân paylaşım akımı sonunda Facebook'un da ilgisini çekti. Okul arkadaşınızı buldunuz, şimdi yerinizi de bulacaksınız
İnternetin son çılgınlıklarından biri de mekan ve lokasyon paylaşımı. İlk popüler örneği Brightkite.com adresinde başlayan bu akım doruk noktasına Foursquare.com hizmetinde ulaştı. İşin özünü üyelerin bulunduğu mekanları cep telefonlarında yüklü özel bir uygulamayla kendisini takip edenlere paylaşması oluşturuyor. Ancak Foursquare ile birlikte mekanın müdavimlerine özel unvanlar verilmesi, insanların gezip paylaştığı mekanlara göre çeşitli ödül ya da unvanlar kazanması ve mekanlara dair tavsiyelerin paylaşılması gibi bir dizi etkileşim de devreye girdi.

Facebook sahnede
Bugün dünyanın çeşitli ülkelerinde toplam 15 milyon kişi bu hizmetlerden birini kullanarak paylaşımda bulunuyor. Bu ilgiden faydalanmak isteyenlerden biri de dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook oldu. Site geçtiğimiz hafta henüz 1 yaşını yeni dolduran ABD, New York merkezli Hot Potato sitesini açıklanmayan bir bedelle satın aldı. Hot Potato tarafından yapılan açıklamada siteye üye alımlarının durduğu, bir ay içinde tamamen Facebook içine entegre olunacağı ve üyeliklerin aktarılmayacağı belirtildi.
Facebook’un konum tabanlı hizmetler trendindeki silahı olacak Places; ya da Türkçe sürümdeki ismiyle Yerler, 500 milyondan fazla üyenin nerede, anlık olarak ne yaptığını paylaşmasını sağlayacak. Geçtiğimiz hafta duyrulan bu yeni Facebook hizmetinin Foursquare, Brightkite ve benzeri alternatifler için sevindirici bir gelişme olmadığı kesin. Hizmetin duyrulmasının hemen ardından birçok mekan sahibi kendi yerini Facebook Yerler üstünde kaydetmeye başladı.

Satın almalar sürüyor
Dev markaların kaçırdığı trendleri yakalama adına satın aldığı küçük firmalar farklı alanlarda da sürüyor. Yine geçtiğimiz hafta internetin en büyük markası Google görsel alışveriş sitesi Like.com’u satın aldı. 2006 yılında kurulan ve şu an sadece ABD’ye hizmet veren site, ‘yandan yırtmaçlı yeşil etek’
gibi aramalarla e-satış yapan sitelerden ürünleri derleyip görsel olarak aramanızı sağlıyor.
Bir diğer satın alma haberiyse cep telefonu pazarı lideri Nokia’dan geldi. Firma 2008 yılında kurulan ve 8 kişiden oluşan cep telefonu uygulama geliştiricilere yönelik istatistik raporlar sunan  Motally’i bünyesine kattı. Bu alım firmanın mobil uygulama pazarının nabzını tutmasına da yarayacak. Bu alanda Apple’ın 1,3 milyon, Google’ın 83 bin, Nokia’nınsa 800 uygulaması bulunuyor.

No Response to "Mekân kazanma yarışı kıran kırana"

 

+ GOOGLE