Cep Telefonu İçin Büyük Harcama


Her geçen gündaha da büyüyen bir sektör haline gelen mobil dünya için harcanan paraların rakamsal boyutları da bir hayli büyük. İşte size bu konuda çok çarpıcı bir rakam!

Bilgisayarların yaptığı her işi yapabilir hale gelen mobil cihazlar,kullanışlılık anlamında ciddi avantajlar sunuyor. 3G'nin de hayatımıza hızlı bir giriş yapmasının ardından bu avantajlar ve mobil cihazlarınhayatımızdaki etkinliği hızlı bir sıçrama gerçekleştirdi. Önü alınmaz bir hızla büyüyen akıllı telefon eğilimleri, popüler kültürün de etkisi ile ivmekazanıyor.
Yazımızda yer vereceğimiz konu mobil işletim sistemleri yahutiPhone 4'ün başarılı pazarlama stratejileri değil. Konunun ciddiyeti daha da elim.
Cep telefonları dünyanın her yerinde yoğun ilgi görüyor. Durum Avrupa'da da Asya'da da Afrika'da da aynı. Tek değişen konunun şekli. Afrika'da ceptelefonu kullanımının en yoğun olduğu ülkelerden birisi

Nijerya.İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı bu ülkede, su kaynaklarına kolay erişim, elektrik, yol gibi sıkıntılar ciddi boyutlarda. Mesela ülkenin sadece %30'u gibi bir oranında ulaşım için yol mevcut. Ancak buna karşılık dört bir noktada baz istasyonları var. Elektriğin düzenli olarak verilemediği ülkede 3600 baz istasyonu ile iletişimsağlanıyor. Ve yine bu 3600 baz istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak için jeneratörlerden faydalanılıyor.

İşin ilginçliği de işte tam olarak bu noktada başlıyor. Ülkedeki tüm bu baz istasyonlarının duyduğu enerji ihtiyacı saniyede 450 litre. Her ne kadar ülke petrol kayna.kları yönünden zengin de olsa bu oran çok ciddi birtüketimi ifade ediyor. İnsanların 1 dakika telefon görüşmesi için yaptıkları harcamanın Nijerya günlük kazanç ortalamasının %40'ına tekabül etmesi şaşırtıcı bir rakam olarak karşımıza çıkıyor.
300 milyon insanın yaşadığı Afrika'da en çok Nokia'nın düşük fiyatlı ve bu ülkelere özel geliştirdiği telefonları kullanılıyor. Nijerya halkının yarısı günde 1 dolardan daha az kazanıyor. 120 milyonu ise 1 doların yarısınıbile bir günde kazanamıyor.

No Response to "Cep Telefonu İçin Büyük Harcama"

 

+ GOOGLE